ponedeljek, 25. januar 2010

Zimska avantura, 23.1.2010

Prispela sva že dan prej, zvečer. Ob srbsko-turško-slovenačkome Kebabu z nekaj deci čudnih ameriško nemških gaziranih pijač, sva razpredala strategijo. Prevladala je razumna ideja, da zadevo zaključiva v limitih in na koncu nazdraviva s pirom.
Noč odsmrčiva v majhnem penzionu.


Jutro 8.15: s polnimi želodci se sparkirava v bližini KT6 in oddava opremo.
8.30: Sestanek z vodjo (direktorjem?) avanture. Dobrodošla info je, da lahko na KT11 dostavimo pohodniške čevlje. Utrne se mi ideja, da bi mi tja dostavili tudi nahrbtnik s hrano in izotonikom. Ni problema, KT11 naj bi bila tudi za support...
9.00: Med pogovorom ugotovima, da nama manjka kartica za žigosanje KT. Zelenca. Spet jogging do avta in brskanje po vreči z reklamnim materialom. Ah, tu je!
9.30: Naspidirana brezglavo opazujeva razpršene KTje po Kranjski gori. Za prvih pet velja kakršnokoli zaporedje. 430. Mornariški divizon štarta.


10:11: "Širhakla naj se pripravita!", zadonijo zvočniki. Adrenalin dvigne BPM. "3-2-1 ŠTART!!!" Najina prva avantura se začne ob 10:12.
10:13 Prva osvojena KT! Preluknjava kartico, nakar naju kontrolor preseneti s sestavljanko. "Sestavita in me pokličita". Mrzlično zmrznjena iščeva "puzle", kar dobro gre. Tik preden sestavima opaziva Ganesha team, ki je štartal minuto za nama kako sestavita zadevo in odšibata naprej. "Kaj to tudi trenirajo?" se spogledava, ko je še zadnji del na svojem mestu.
10:18 Prvih 5 KT je rešenih, zdaj že hitiva proti tekaškim smučem. Zagrabiva jih, medtem ko nama kontrolorji sporočijo, da naj si čevlje za tek/hojo vzameva zraven. Čez cesto, v tekaške čevlje in...kam pa s čevlji za tek? Mrzlično jih tlačiva v kamele pa to uspe le Tomažu. Jaz si jih privežem spredaj v najbolj nemogoč položaj, če si moškega spola... Kriza. Tek se prične...
10:26 KT7  - Gumarjenje. Skočiva s tekaških, zagrabiva napihnjeno avtomobilsko zračnico, v breg, preluknjat kartico in že se spustiva nazaj. Spet skije gor in naprej - naprej?
10:30 nekaj ni vredu. Kje je zdaj ta tekaška? Zasliši se hrskanje vrezov kamenja v nove tekaške smuči. Fischer in Atomic zgubljajo nedolžnost. Vedno huje; in Tomaž se odloči, da mu je zadosti SM variante. Smuči so na ramah in že sprašujeva seljake ali je kdo videl kakšne čudno oblečene tekače. Spet najdeva tekaško progo in se sprašujeva kje in kako sva "zalutala". Medtem se znajdeva sredi smučišča in spet vprašaji nad glavo.
10:45 Odrešitev prihaja iz Hrvaške! Mislim, da sta bila Perpetuum Mobile 1, ko nama prijazna punca pokaže "Pa tamo gori na boru je!". Kamen se mi odvali od srca in neskončna hvaležnost me požene proti "boru". Luknjanje! Juhu, KT 8 osvojen. Na spustu seveda preceniva najine tekaške sposobnosti in že sva sneženi kepi s šminkersko temno modro številko 24! Nič zato, gremo dalje ;-)
11:05 Po nekaj zaskrbljenih pogledih karte je tu že KT9, zdaj bolj previdno nadaljujeva. Prvič se zavem, da je voda v plastični cevki kamele spremenila agregatno stanje. Led. Napeljem si jo pod majico in upam, da se čimprej stali...
11:13 KT10 in streljanje. Najprej izkušen vojak Tomaž seveda 3x zadane tarčo, kljub okorni paintball "puški". Seveda jaz tu nimam nekih šans in že sem v treh kazenskih krogih. Tomaž mi dela družbo, da ga ne zazebe. Šibneva naprej.
11:20 KT11 in konec teka na smučeh. V mislih imam moj nahrbtnik poln energetskih ploščic in napitkov. Odloživa smuči in zdaj se zavem zakaj sem nosil čevlje s seboj - niso pripeljali pohodnih čevljev na CŠOD in torej tudi ne nahrbtnika. Dve ploščici sem nekako še stiščal med prvo pomoč in čelko in ti sta mi zdaj reševali življenje. Voda pa še vedno led... Zmedeno odrineva naprej.
11:45 "Lutama" po tekaških progah proti dolini tamarja. Jasno je v kateri smeri je dom na Vitrancu, toda kje je planinska pot? V ihti ne opaziva markacij. V rahlem obupu Tomaž spet uporabi tehniko "pitaj seljaka" in v domu na planici nama zalo jasno povedo: "pri boulingu levo!". Tečeva brezglavo do križišča ceste proti Tamarju. Redar naju čudno gleda "bouling?", "Dom na Vitrancu?". "Blank". Spet nazaj. Par vdihov.
12:10 (izgubila sva skoraj eno uro!) Tomaž ugotovi, da bo "bouling" najbrž zasnežen in je vprašanje, če ga sploh opaziva. Previdno se pomikava levo od koče in glej(!) zasnežen "bouling" :-), mimo njega pa stopinje Salomon profila! To so naši! Optimizem mi dvignejo tudi prvi požirki vode, ki se je medtem ob telesu dodobra zagrela. Zašibava naprej in kmalu sva za petami Perpetuum Mobile 4. Vzpon je kar težak. Najdeva nek svoj tempo in ga počasi grizeva. Kmalu srečava ERING DOGS, ki se mučita s tekaškimi čevlji (!) v hrib. Jezna sta, ker sta pričakovala pohodniške čevlje na KT11. Sočustvujeva z njima in grizeva naprej.


13:50 Dom na Vitrancu, KT12. Luknjanje, slikanje, sproščen pogled na planine okoli naju. Sonce in jasno nebo, pravljično. To je trenutek, za katerega se splača garat. Noro dobro.


14:05 Drsiva po strmem pobočju proti KT13, medtem ko Leteča nomada že sfiniširata v cilj. Kapo dol. Res sta odlična in si zmago več kot zaslužita!
14:10 Spust je res nor. Prve ekipe so sneg posnele, zdaj se spuščamo po spolzkih koreninah in kamenju. Malo po riti, malo po komolcih.. Adrenalin na višku. Določeni deli se zdijo nepremostljiva uganka. Žene naju ideja, da ujemeva limit 15:30 ob jezerih Jasna.



14:30 dohitiva Otium Delfin Pustolovec Rajd in skupaj pridemo do jezer Jasna.
14:50 KT13 sanke na hrbet in v hrib. Tomaž ga šiba, mene pa že počasi daje utrujenost in pomanjkanje energije. Skoraj pet ur sva že na poti, pojedel sem dve 50g ploščici in popil 0,5l navadne vode! Ni čudno, da se mi počasi že meša. Tomaž previdno vpraša "Kako gre? Nekam nisi več družaben, vse OK?". Med izsiljenim nasmeškom povem, da mi zmanjkuje energije.
15:30 KT14. Kontrolorja se mastita z velikima sendvičema, ko zagledata najine sestradane face se naju usmilita in dobiva vsak "en pajs" ter majhno mlečno štručko. Fanta, TISOČKRAT HVALA! Rešila sta nama življenje! Slikamo se in zašibava. Začetek sankaške steze je kmalu pred nama. V mislih imam hiter spust in cilj. "Malo morgen". Pretežka za sanke se premikava ekstremno počasi. Po nekaj 100m obupnih poizkusov telekineze se Tomaž vstane in sproščeno steče dol po hribu. Sam na sankah uživam v počasnem spustu. Tomaža je absolutno bolje pripravljen.
15:40 KT15 in super presenečenje, Matjaž naju dočaka z velikim nasmeškom. Nabije naju s pozitivno energijo, ki naju spremlja do KT16 in 17. Tomaž veselo poskakuje in dela še zadnje posnetke. Jaz se počasi vlečem, medtem ko me vztrajno zasledujeta Otium Delfina.




16:11 Kot Transformerja s krpljami greva po Kr-je. Tomaž seveda teče, kot se za "Optimus prime"-a spodobi.
16:32 v Cilju! Smučarsko progo so medtem zaprli, vendar pa vseeno zlaufama gor, če se še da zluknjat. NE. Ta kvadratek ostane nepreluknjan...

To je cca. GPS track (vmes sem ga nekaj biksal s Forerunnerjem, pa je to neka aproksimacija dogajanja :-)


View ZA in a larger map


Preoblečena, pospravljena, nasmejana, zadovoljna se udeleživa podelitve. Odličen golaž in PIR! Za to smo se borili! Še rezultat: 20. mesto.

Čestitke organizatorjem za uspelo avanturo!

Preživela sva in še si upava! Se vidimo v Snoviku!


6 komentarjev:

  1. Bravo Širhakla!

    Upam da sta tekla kot smo se učili :)

    Tadej

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, je kar pomagalo! Sploh na vzponih, kjer bi nama brez minimalnega znanja tehnike kar trda predla. Tudi na ravnem sva bila opazno hitrejša od ekip, ki očitno niso imele tečaja ;-)
    Bova držala pesti za Marcialongo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hehe, Širhakla, vidva sta faci :D Upam, da se srečamo v Snoviku :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Absolutno bova napadla Snovik! ;))) Se srečamo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljena!

    Sva dve average rekreativki in se zanimava za udeležbo tekme na adventurerace v tem letu.
    Zanima naju malo več info o samem tekmovanju...,(kondicija, orientacija)...
    Hvala,
    LP, Katra, Sara

    OdgovoriIzbriši
  6. hi,
    malo pregledal tvoje prispevke. So zelo ok
    lp
    k

    OdgovoriIzbriši